Производите за испарување со вкус на Холандија ќе бидат забранети во јули 2023 година

2022-12-16

Не вклучувајќи ја Холандија, шест европски земји ги забранија вкусовите што не се тутун. ВоДанска, Естонија, Финска, Унгарија иЛитванија, веќе се во сила ограничувањата за ароматизирани вапи иЗабрана за вкус на Украина will take effect in July 2023. No European country has an целосна забрана за сите производи од вап.

Конечното правилобеше објавено на 28 ноември in the official government gazette Staatscourant, and includes a list of 16 allowed e-liquid ingredients. The government says that 25 percent of existing tobacco-flavored vape products can be made with the allowed substances.

Но, производителите не се согласуваат, велејќи дека ограничената листа на дозволени состојки ќе го оневозможи развојот на нови вкусови, вклучително и вкусови на тутун.

„Успеавме да ги вкусиме првите [е-течности направени со дозволени ароми]“, рече Емил Ат Харт, претседател на трговската асоцијација за испарување Esigbond. âТоа е многу слаба копија на она што треба да биде вкусот на тутунот. Недостасуваат основни делови за да се добие вистинскиот вкус. Со ова, државниот секретар оди многу подалеку од само забрана за вкус, бидејќи со овие состојки не може да се направи тутун.

Холандските поборници велат дека ограничувањата на состојките во суштина ќе ги стават надвор од бизнисот сите производители на е-течности во Холандија. Тие ќе мора да ги отфрлат постоечките производи и нема да можат да ги преформулираат нивните вкусови на тутун користејќи ја новата листа на дозволени ароми.

Есигбонд вели дека 80 отсто од нејзините членовиочекуваат дека правилата ќе ги затворат нивните бизниси.

We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy