Електронската цигара во земјите на ЕУ ќе се наплаќа данок од Европската комисија

2022-12-05

Веста беше прваобјави Фајненшл тајмс,врз основа на содржината на нацрт-извештајот на Европската комисија (ЕК). Весникот објави дека, доколку се усвои предложената даночна шема, минималниот данок на ЕУ за цигари ќе се удвои од ¬1,80 на ¬3,60 по кутија, а ЕУ ќе воведе минимална такса за големопродажба од 55 проценти за загреаните тутунски производи. .

Немаше значителни детали за предложениот данок на испарување. Весникот објави дека производите за испарување ќе се оданочуваат врз основа на јачината на никотин, при што „посилните“ производи подлежат на царина за големопродажба од 40 проценти, а „испарувачите со помала јачина“ се оданочуваат со 20 проценти. Не објасни што значи „посилно“ и предлогот е особено збунувачки бидејќи ЕУ ја ограничува јачината на никотин во ваповите на 2 проценти (20 mg/mL).

Конечните детали за предлогот на ЕК треба да бидат објавени во декември. За да биде усвоена, давачката прво треба да биде одобрена од сите земји-членки на ЕУ. За разлика одДиректива за тутунски производи (TPD), кој поставува хармонизирани стандарди за испарување и тутунски производи што се продаваат во ЕУ, ТЕД не е изгласан за закон од мнозинството од Европскиот парламент. Наместо тоа, може да се усвои само со едногласно одобрување на Советот на ЕУ, тело кое вклучува министер од секоја земја-членка.

Tеве како таквата даночна шема може да се распадне за време на преговорите на Советот - особено ако една голема и влијателна земја (Франција, на пример) се спротивстави на данокот за вадење. Но, секоја опозиција на земјата може да го попречи даночниот план.

Секој воведен данок на вап би бил под, а не плафон. Со други зборови, поединечните земји-членки на ЕУ би биле слободни да воведат повисок данок, но не и помал. Повеќе од половина од 27-те земји-членки на ЕУ во моментов имаат некој вид вап данок on the books. The largest and richest EU member, Germany, is also the most recent to одобри данок на производи за испарување. Нејзината давачка од ¬0,16 по милилитар (која прогресивно се зголемува на ¬0,32 во 2026 година) стапи на сила во јули 2022 година.

шведски весникобјави Афтонбладет that the European Commission also proposed a minimum tax on Swedish snus, the pasteurized oral tobacco credited with nearly eliminating regular smoking by Swedish men. The report created a brief outcry in Sweden before the EC негираше дека има намера да ја принуди Шведска да оданочи снус,што е нелегално во сите земји на ЕУ освен во Шведска.

We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy